Jump to content
Sign in to follow this  
skaterdanny1

Constant FPS drops since last patch (freezes)

Recommended Posts

Since the last patch, every 20 seconds or so my FPS goes from 80 to 0 freezing the screen completely, which lasts for about 3 seconds. These FPS drops mostly happen when in combat, which makes me die a lot and is very frustrating. Anybody else here has the same issue or know how to fix it?

Thanks

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

beye faq https://www.battleye.com/support/faq/
When starting my game with BattlEye enabled, I get constant stuttering/freezing whenever I press mouse/keyboard buttons.
This is typically caused by malware/adware/PUP constantly reloading into your game. Please try to scan your entire system with anti-malware software such as Malwarebytes Anti-Malware to remove it.

beye is enabled on any combat server it is explaining why you have those freezes. before do something try join to social and give a bit time and see any side effects on freezes, if it is continues this is not beye, but if there is non of freezes at social that 100% is not beye related issue -> and you can continue scan ur pc for malware

Edited by Dahel

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I scan my system weekly with various anti malware software. I also use an anti virus which is always active. This issue was not present before this recent patch (BattleEye was already enabled before this patch). So this leads me to believe that this is not related to BattleEye as I had no issues prior to this patch.

I still get these freezes in social. (they are less frequent and shorter though)

Edited by skaterdanny1
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

It has nothing to do with my system, as I play other CPU/GPU intensive games without any stuttering. And this issue has only been present since LAST patch, not before it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reinstalled the whole game, reinstalled BattleEye, monitored my system for potential strange hardware issues without any success...

The last patch simply just broke something which I can't fix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey there!

Got an i5-6500, RX 480 and 8 GB RAM. After installing it 3 days ago I've been receiving long and frequent FPS drops. I instantly went online and checked several threads for possible fixes.
This is the only one I tried and it actually worked. After making the changes MAKE SURE to launch the game from 'APBprogram' instead of the launcher, as the launcher will rewrite your changes.

PGIneMx.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Lokislav said:

Hey there!

Got an i5-6500, RX 480 and 8 GB RAM. After installing it 3 days ago I've been receiving long and frequent FPS drops. I instantly went online and checked several threads for possible fixes.
This is the only one I tried and it actually worked. After making the changes MAKE SURE to launch the game from 'APBprogram' instead of the launcher, as the launcher will rewrite your changes.

PGIneMx.png

 I've tried playing around with the numbers, it does seem to be the GarbageCollector that's causing the FPS drops. If I increase the number however, the FPS drops are more impactful (longer). And if I decrease the number, the FPS drops are more common (but shorter). I can't seem to find a sweet number though, as both are not the desired result.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, skaterdanny1 said:
4 hours ago, Lokislav said:

Hey there!

Got an i5-6500, RX 480 and 8 GB RAM. After installing it 3 days ago I've been receiving long and frequent FPS drops. I instantly went online and checked several threads for possible fixes.
This is the only one I tried and it actually worked. After making the changes MAKE SURE to launch the game from 'APBprogram' instead of the launcher, as the launcher will rewrite your changes.

PGIneMx.png

 I've tried playing around with the numbers, it does seem to be the GarbageCollector that's causing the FPS drops. If I increase the number however, the FPS drops are more impactful (longer). And if I decrease the number, the FPS drops are more common (but shorter). I can't seem to find a sweet number though, as both are not the desired result.
have you tried both settings? for example the '120' value fitted me, however the RAM size made me go for the value '4' in the latter command

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, but the GB ceiling is never reached, so the second option has no influence. It's just the timed option that removes the garbage every X seconds that causes the FPS drop.

Edited by skaterdanny1

Share this post


Link to post
Share on other sites

did ya monitored tskmngr processes and services? while fps drops???
usage of RAM n CPU
need snaps of usages so we can help ya.
we cannot help ya until see CPU or RAM issue caused by lagging/struggle.

**sometimes bugged 

Edited by Dahel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, the FPS drop happens when the RAM get's cleaned by the garbage collector. It usually goes from 2.4GB to 2GB (clearing 400MB)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×